Publicat pe

Balblair Single Malt Whisky – Vintage adevarat

Balblair este unul dintre veteranii whisky-ului scotian, cu o poveste care incepe sa prinda viata inca din 1749, an cand sunt inregistrate si primele referinte legate de acest nume care avea sa faca istorie. Totusi, concret, despre Balblair putem vorbi abia din 1790, cand prima distilerie cu acelasi nume este inaugurata de catre fondatorul John Ross, in Edderton – Scotia. Atunci incepe, practic, povestea celebrei marci de whisky care si-a construit si patrat, pana in zilele noastre, o reputatie aparte. Asa ca astazi va vom spune povestea uneia dintre cele mai vechi distilerii scotiene.

[thb_gap height=”30″][thb_image alignment=”center” lightbox=”” image=”3179″ img_size=”320×320″][thb_gap height=”30″][thb_button link=”http://www.rafinat.ro/shop/?pa_distilerie=balblair&post_type=product&product_cat=whisky” icon=”fa fa-adjust” size=”medium” color=”accent”]CUMPARA ACUM Balblair Single Malt Whisky SI BENEFICIEZI DE TRANSPORT GRATUIT IN BUCURESTI SI ILFOV[/thb_button]

In 1824, fiul lui John Ross, Andrew Ross, se alatura tatalui sau in companie si pune umarul la dezvoltarea afacerii. Urmasii lui Andrew duc mai departe business-ul pana spre sfarsitul secolului al 19-lea. Mai exact, in 1894, familia Ross decide sa vanda ferma si distileria Balblai catre Alexander Cowan, un intreprinzator care duce numele Balblair in secolul XX. Cowan este cel care a si construit actualul ansamblu de cladiri ce gazduieste si acum distileria si care a decis sa relocheze spatiul de productie pentru a putea beneficia de accesul facil la transportul pe calea ferata (Highland Railway Company inaugurare in urma cu cativa ani o linie de cale ferata in regiune).

[thb_gap height=”30″][thb_image alignment=”center” lightbox=”” image=”3180″ img_size=”320×320″][thb_gap height=”30″]

In 1910 apar, insa, primele semne ale crizei economice care un an mai tarziu urma sa determine inchiderea, pentru o lunga perioada, a productiei de whisky. Balblair va distribui in continuare, totusi, bautura cu acelasi nume, pana in 1932, cand ultimul transport de marfa pleaca din depozitul companiei. Perioada grea abia incepea sa se manifeste, culminand cu izbucnirea celui de-al Doilea Razboi Mondial si rechizitionarea cladirilor distileriei de catre armata, pana in 1945. Abia in 1949 productia Balblair este reluata gratie eforturilor noului proprietar al afacerii, Robert James “Bertie” Cumming, un avocat originar din Banff, care cumparase, cu un an inainte, business-ul platind 48.000 de lire sterline. Tot Cumming este cel care reuseste, in 1964, sa extinda distileria Balblair si sa o modernizeze. Un nou depozit este construit, iar unitatea de productie este dotata si cu primul cazan pe aburi.

In 1970, Cumming decide sa vanda Balblair catre Hiram Walker, compania pe care aveam sa o cunoastem mai tarziu sub numele Allied Distillers, si care va participa semnificativ la modernizarea activitatii Balblair. Anii ’80 marcheaza momentul in care distileria este supusa unui proces important de modernizare, insa, in 1996 Allied Distillers vinde afacerea catre Inver House Distillers.

[thb_image alignment=”left” lightbox=”” image=”3176″ img_size=”320×320″]

Astfel incepe si cel mai nou capitol din istoria Balblair. Abia din acest moment putem vorbi despre ceea ce a ajuns sa reprezinte whisky-ul Balblair in lume, iar asta se datoreaza unei strategii extrem de curajoase din partea managementului companiei, care decide, in 2007, sa produca si sa propuna consumatorilor, exclusiv, Vintage Whisky. In acelasi an, Balblair propune Balblair Vintage 1997, 1989 & 1979, whisky-ul pe care vi-l prezentam si noi pe Rafinat.ro. Fiecare butoi Balblair este esantionat, analizat si selectat chiar de catre managerul John MacDonald, pentru a gasi punctul de maturare optim. Balblair 1989 – whisky single malt – are o culoare aurie, intensa, si este pastrat in butoaie de stejar american. Balblair 1989 este un malt corpolent, cu arome de stafide, mere verzi ºi indicii de banane si lamaie. Gustul este sec, curat, cu arome de fructe si stafide, putin picant, cu un final elegant de lemn de stejar.

Din 2007, Balblair propune, anual, noi colectii Vintage pentru cunoscatorii adevarati ai acestei bauturi cu adevarat rafinate. Cea mai recenta creatie Balblair este Balblair 1999 Vintage, lansat anul trecut.

[thb_button link=”http://www.rafinat.ro/shop/?pa_distilerie=balblair&post_type=product&product_cat=whisky” icon=”fa fa-adjust” size=”medium” color=”accent”]CUMPARA ACUM Balblair Single Malt Whisky SI BENEFICIEZI DE TRANSPORT GRATUIT IN BUCURESTI SI ILFOV[/thb_button]