Publicat pe

ORANGE WINE, ULTIMA MODA IN MATERIE DE VIN

“Asigura-te ca stai jos atunci cand degusti pentru prima data un Orange Wine”

Ce trebuie sa stim de la bun inceput este ca Orange Wine nu are nimic de-a face cu portocalele. Nu are nici esenta de portocale in el, nici portocale.

Vinul “portocaliu” a aparut ca urmare a experientelor pe vinurile bio si pe cererea de vinuri bio din piata.

Vinul Orange înseamnă să vinifici un soi de struguri albi la fel ca pe cei roşii. Azi, termenul “vin Orange ” descrie o modalitate de vinificare arhaică, antică. Strugurii albi sunt parţial sau complet desciorchinați şi zdrobiţi, apoi fermentaţi pe coajă. Acest proces este de durată, ajungând de multe ori să dureze luni întregi. Contactul îndelungat cu pieliţă duce la o culoare tulbure, usor portocalie, si un gust intens, ca de vin rosu. Drept urmare “Orange”.

Cu un astfel de vin se pot experimenta noi şi diferite trepte de arome şi gust în timp ce explorezi interpretări necunoscute ale unor cunoscute soiuri sau origini. Oenologii experimentaţi sunt capabili să obţină prin acesta metodă de vinificație vinuri foarte complexe, cu straturi multiple şi un profil aromatic total diferit având caractere distinctive.

 

In Romania primul Orange Wine aparut a fost cel al Cramei Liliac – PRIVATE SELECTION – Chardonnay Orange.

Vinul are o culoare portocalie tipică și ușoare tente de ocru, este ușor tulbure de la drojdii, dar cu puternice arome de fructe coapte date de cele şase luni de macerare.  Învechit timp de opt luni în butoaie de stejar transilvănean, vinul este plăcut pe cerul gurii, cu arome fine de fructe și tente de stejar în post gust.

Pentru vinul Bauer O.R.A.N.G.E. de la Crama Bauer, au fost selectaţi struguri absolut sănătoşi şi perfect copţi dintr-o veche plantaţie de Sauvignonasse, de peste 40 ani – Via Rozopol. Strugurii au fost desciorchinati fără a fi zdrobiţi, iar fermentația a avut loc în cisterne de inox cu drojdii indigene ale cramei Bauer.

Strugurii au rămas timp de 4 LUNI pe boştină înainte de presare, apoi a stat pe drojdie plină fără alt tratament sau tragere timp de 14 luni, în butoi de 1500 litri. Înainte de îmbuteliere vinul a fost uşor filtrat şi stabilizat cu un tratament moderat cu dioxid de sulf (asemănător cu cel al vinurilor roşii ale cramei)

Cel mai nou produs in categoria vinului Orange, acest Praslea al industriei, Orange PV este un demn urmas al vinului senzatie al Cramei, Gran Cru. Vin produs dupa metoda traditionala, fara adaos de sulfiti, scos in editie limitata de 265 de sticle, promite sa va incante simturile.

Fiind un vin tanar, viu, este recomandat sa il aerati minim o ora inainte de a fi consumat, la o temperatura de 10-12 grade.

Nascut dintr-un experiment, va invitam sa il experimentati si sa ne spuneti parerile voastre.

Sursa: www.bauer.ro