Publicat pe

Aberlour Single Malt Whisky – izvorat din inima Scotiei

La confluenta raurilor Lour cu Spey, in regiunea Speyside din inima Scotiei, s-a nascut, acum aproape doua sute de ani, numele Aberlour Whisky (single malt), unul dintre cele mai importante branduri de whisky single malt din lume.

Istoria de aproape doua secole a Aberlour are insa o fundatie mult mai adanc sapata in vreme, iar povestea whisky-ului Single Malt Aberlour rezoneaza cu legende vechi de milenii, de pe timpul cand preotii druizi ai celtilor faceau, in aceasta regiune a Scotiei de acum, ritualuri de vindecare, folosind apa izvorului Lour, despre care credeau ca are puteri tamaduitoare.

[thb_gap height=”30″][thb_image alignment=”center” lightbox=”” image=”2943″ img_size=”250×250″][thb_gap height=”30″]

Acestea sunt legende care inca traiesc in folclorul zonei si chiar daca avem de-a face doar cu niste povesti frumoase, deci imposibil de dovedit dupa mii de ani, cert este ca izvoarele din aceasta regiune au atras asezari umane inca din Epoca de Piatra. Iar apa izvorului Aberlour este, se pare, si esenta whisky-ului cu acelasi nume si contribuie in mod clar la unicitatea single malt-ului celebrei distilerii.
Venim din negura timpului si ajungem in secolul al VI-lea, moment in care in poveste apare printul Drostan, care “traversase marea” pentru a ajunge in final in muntii Scotiei, cu scopul de a propovadui crestinismul printre celti. Dovezi care sustin aceasta istorie se pare ca au fost gasite, relativ recent, in localitate, odata cu descoperirea unor vestigii din granit cu gravuri ce fac trimitere la existenta “apei sacre” si posibil, chiar la Baptisteriul Sfantului Drostan.

[thb_gap height=”30″][thb_image alignment=”center” lightbox=”” image=”2721″ img_size=”250×250″][thb_gap height=”30″]

Ne apropiem si mai mult de prezent si ajungem in secolul al XIX-lea, cand Distileria Aberlour este inregistrata ca marca. Se pare ca anul oficial al aparitiei primei Distileriei Aberlour este 1826, insa din istoria oficiala a companiei trebuie sa ne multumim cu precizarea “secolul al XIX-lea”. Cert este ca in anul 1879 un incendiu a distrus total constructia distileriei. Iar acum, apare in povestea noastra si personajul cel mai important si care a pus piatra de temelie, la propriu si la figurat, pentru ceea ce este astazi Aberlour: James Fleming, bancher si furnizor de cereale pentru distileriile din regiune, care decide sa investeasca in reconstructia cladirii Aberlour si care se dovedeste un adevarat avangardist.

[thb_gap height=”30″][thb_button link=”http://www.rafinat.ro/produs/aberlour-10-ani-0-7/” icon=”fa fa-adjust” size=”medium” color=”accent”]Comanda acum Abelour la pretul de 138 RON si beneficiezi de transport gratuit in Bucuresti[/thb_button][thb_gap height=”30″]

Fleming concepe constuctia astfel incat noua distilerie sa fie actionata de o roata de apa plasata chiar in raul Loar, spre deosebire toate celelalte distilerii din regiune care foloseau aburi, intr-o epoca victoriana aflata la apogeu. Ulterior, arhitectura noii distilerii Aberlour devine modelul ideal. Tot Fleming se dovedeste si un om cu un caracter aparte, filantrop care finanteaza scoli si spitale si angajator care incearca sa imbunatateasca viata lucratorilor sai intr-o perioada in care aceste preocupari aproape ca nu existau la nivelul clasei sociale instarite. Pornind de la o gandire sanatoasa in care faptele conteaza, nu vorbele, si cu o determinare incredibila pentru multi dintre noi, Fleming reuseste sa impuna Aberlour Whisky ca unul dintre cele mai inedite single malt-uri din lume, cu caracter puternic si unic.

In timp, Aberlour a devenit unul dintre cele mai respectate nume din industria de profil si chiar daca izvorul Lour este sau nu sacru, si chiar daca apa sa nu face altceva decat sa potoleasca setea, Aberlour Whisky single malt are multe povesti de spus, povesti pe care le ascunde in savoarea sa unica.