Publicat pe

Crama Purcari

 

Istoria Purcari incepe in secolul XVIII, atunci cand colonistii francezi au luat in arenda pamanturile de la Manastirea Afon-Zograf, avand obligatia sa mentina podgoriile in buna ordine.Francezii au prevazut ca terroir-ul este unul special, asemanator renumitei regiuni Bordeaux.

Mai tarziu a fost confirmat faptul ca podgoriile Purcari sunt amplasate la aceeasi latitudine ca celebra zona vinicola din Franta.

Solul bogat in rubidiu aduce vinurilor o culoare purpurie intensa, specifica si vinurilor bordoleze.

Proprietarii au inceput sa produca vinuri rosii care au capatat in scurt timp faima unor vinuri exceptionale.

In anul 1827, este emis un Decret Special de catre Tarul Nicolae I al Rusiei, in urma caruia la Purcari se deschide prima gospodarie vinicola specializata din Basarabia.Proprietari ai vinariei Purcari au fost boierii moldoveni Dancila si Clot, dar si germani, rusi si francezi.In anul 1847 in cadrul Iarmarocului Agricol Basarabean, vinul de Purcari obtine prima medalie de aur.

In 1878 la Expozitia Mondiala de la Paris, in cadrul unei degustari inchise, expertii francezi au fost impresionati de un vin sec care avea culoarea intens rubinie, acestia fiind siguri ca este vorba despre un vin de Bordeaux.Mirarea a fost mare cand acestia au aflat ca vinul isi are originile intr-un satuc necunoscut de pe malul Nistrului.Acesta a fost momentul cand Negru de Purcari a obtinut prima medalie de aur la o expozitie internationala.

Un timp indelungat vinurile de Purcari au fost populare precum vinurile de Bordeaux sau Burgundia.Aceste vinuri erau servite la mesele tarului Nicolai al II-lea, ale regelui George al V-lea si ale Reginei Victoria a Marii Britanii.

Vinurile erau vandute in Danemarca, Olanda, Suedia, Germania si Franta obtinand numeroase trofee.

In anul 1950, vinificatorii moldoveni au restabilit tehnologia clasica de producere a celebrelor vinuri.

In 2003, sunt replantate 250 ha de vita de vie iar vinaria este dotata cu utilaje performante.

Alb de Purcari este lansat in anul 2010 fiind o noua creatie in colectia vintage Purcari.

In  2012, vinul Purcari Icewine completeaza colectia de Purcari.Acest vin este obtinut din struguri inghetati de soiul Muscat Ottonel si Traminer.

In anul 2013, la Purcari se numara aproape doua secole de la fondare.

 

 

Negru de Purcari este un vin obtinut din struguri recoltati si selectati manual.Acest vin are o culoare rosie caramizie si este maturat timp de 18 luni in barrique frantuzesc de stejar.

Negru de Purcari contine: 70% Cabernet-Sauvignon, 25% Saperavi, 5% Rara Neagra

 

 

Crama Purcari are vinuri ce contin urmatoarele soiuri de struguri: Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Noir, Cabernet-Sauvignon, Saperavi, Rara Neagra, Merlot, Malbec, Pinot Grigio, Muscat-Ottonel, Traminer, Feteasca Alba, Feteasca Neagra, Bastardo, Sauvignon Blanc si Montepulciano.