Publicat pe

FAQ: vinurile cu dop filet se pastreaza la fel de bine ca vinurile cu dop de pluta?

Vinurile imbuteliate in sticle cu capac filetat, sunt considerate a fi de calitate mai slaba. Dar oare este meritata aceasta eticheta? Se pastreaza oare mai bine vinul in sticlele cu dop de pluta?

Capacul filet si vinul de zi cu zi.

Imaginați-vă că ați păstrat timp de câțiva ani o sticla de vin cu dop filet de la nunta voastra. Care este grija vostra numarul unu? Oare la nunta de argint, cand imi propusesem sa deschid sticla aceea, o sa mai fie bun vinul dupa atatia ani?

Cel mai probabil ca o astfel de sticla ar pastra prospetimea la fel de bine ca o sticla cu dop de pluta. Poate chiar mai bine.

Într-adevăr, de aceea mulți producători din Australia și Noua Zeelandă, chiar producători de înaltă calitate, cum ar fi Cloudy Bay , utilizează sticle cu capac filet. Ca o paranteza, am fost concediul acesta in vizita la Crama Gerovassiliou de langa Salonic, Grecia si ne-au precizat la prezentarea linei de productie si imbuteliere, ca dupa imbuteliere, mai exista o sectiune speciala pentru Australia si Noua Zeelanda, unde se aplica filet la sticle. Doar pentru aceste tari!

Se crede că păstrează prospețimea fructului și evită riscul de deteriorare datorita plutei defecte. Deși acest lucru este mai puțin frecvent decât a fost in trecut, defectul de dop afectează în continuare aproximativ o sticlă din 100.

În trecut, capacele cu șuruburi erau uneori prea etanșe, ceea ce ducea la niste arome statute la sticlele nou deschise. Dar noile modele cu șuruburi permit un anumit transfer de oxigen, evitând această problemă.

Există multă tradiție în vin și mulți vinificatori urmăresc să emuleze clasicul, mai ales dacă doresc să perceapă un preț premium. Aceasta include alegerea dopului de pluta in detrimentul capacelor cu filet.

In articolul nostru anterior am scris despre dopul de pluta de calitate si cum el poate ajunge si la 1 euro per bucata la producatorii de top din Portugalia.

Imbatranirea vinului in functie de tipul de dop

Dacă există o diferență de calitate pe termen lung, este mai greu de spus. Opinia mea personală este că pentru vinurile pe care le-ați putea păstra între 5 și 10 ani, probabil că un vin cu capac filet nu va fi mai rău și ar putea fi chiar mai bun decât o unul cu dop de pluta. Dincolo de aceasta, juriul nu se poate pronunta cu exactitate din cauza micului eșantion de sticle cu capac filet, istoria lui fiind destul de recenta.

Fără îndoială, marile case franceze au biblioteci de vinuri testate în pivnițele lor cu dop filet pentru a vedea cum au impatranit de-alungul anilor. Dar nimeni nu a deschis un Burgund sau un Bordeaux de 50 de ani cu un șurub pentru a vedea cum îmbătrânește, pentru că nu există. Inca.

Dar din parerile consumatorilor reies ambele variante. Voi ce parere aveti?

Sursa:www.vincarta.com

Sursa foto: Pinterest


Livrare gratuita pe Rafinat.ro pentru comenzi peste 50 ron!

Comanda acum!