Publicat pe

MUSTOASA DE MĂDERAT

Recunosc ca atunci cand am auzit prima data termenul mi s-a parut neaos, desprins de undeva din negura timpului. Asa ca m-am gandit ca astazi sa aflam mai multe despre acest soi de struguri.

Daca am face un studiu printre consumatorii (nu cunoscatorii!) de vin, cu siguranta marea majoritate, daca nu chiar toti, au auzit de Feteasca, Chardonnay, Sauvignon, Pinot, etc. Dar este foarte trist ca putini au auzit de MUSTOASA DE MĂDERAT, care este un soi autohton, originar din satul Măderat și se cultiva în podgoria Miniș-Măderat, județul Arad.

Exista si teorii si pareri cum ca acest soi ar fi originar la baza sau s-ar trage din soiul unguresc Lampor Feher, neexistand nicio dovada in acest sens.

Acest soi se caracterizează printr-o creștere viguroasă – nu vi se pare ca “viguroasa” si “mustoasa” dau bine impreuna?

Lăstarii în vârstă de un an depășesc cu ușurință trei metri înălțime.

Este un soi autofertil ce se cultivă în plantații. Nu are nevoie de alte soiuri polenizatoare.

Strugurii cu o lungime de 15-18 cm, sunt puternic bătuți, la coacere boabele sunt deformate din cauza desimii, având o culoare verde-gălbui, cu puncte ruginii.

În general, Mustoasa de Măderat are o producție de struguri mijlocie, media fiind de 10.000 kg/ha.

Culesul are loc la sfârșitul lunii septembrie sau în prima jumătate a lunii octombrie.

Având o aciditate destul de ridicată (aproximativ 6 g/l), vinurile se caracterizează prin multă prospețime și fructuozitate.

Datorită acidității de care dispun, vinurile Mustoasă de Măderat sunt ideale pentru prepararea spumantelor de calitate, dar si pentru obținerea distilatelor de vin.

Se recomandă să fie consumată mai ales ca aperitiv, datorită prospețimii și fructuozității. Se potrivește cu preparatele din pește, carne din pui sau curcan și brânzeturi moi.

Ca si vinuri din Mustoasa de Măderat va recomandam vinul Balla Geza Măderat- Wine Princess, pe care ilgasiti si pe Rafinat.ro, Imperium Wines-Mustoasa de Măderat, Ellite Wine – Mustoasa de Măderat, etc