Publicat pe

Ce inseamna “Terroir”?

Fie că vorbim de vinuri, ceaiuri, cafea, sau chiar carne, intalnim termenul “terroir“, termen ce nu are un echivalent in limba romana si nici in multe alte limbi.

Astazi incercam sa aflam cat mai multe despre acest termen, un element definitoriu pentru calitatea şi originalitatea gustului produselor locale.

Avand o origine franceză (terre), derivat din latina populară (terratorium – pământ), termenul se folosește ca un concept-umbrelă, care încorporează toate trăsăturile distincte ale unei anumite zone viticole, cu efect asupra gustului și calității vinului. În general este folosit pentru a descrie modul în care particularitățile unei anumite regiuni – clima, solul, poziția geografică și tradiția – influențează vinul produs aici. Si vorbim de particularitati ale regiunii, elemente naturale care nu pot fi influentate de mana omului (clima, tipul de sol,caracteristicile sale, topografia, vegetatia) dar si elemente pe care omul le poate influenta, de la soiul de struguri plantati pana la procesul de vinificatie/fermentatie.

Imi place teribil de tare expresia folosita in limba engleza pentru acest termen, nici aici neexistand o traducere pentru acest termen, ” wine’s sense of place” (sentimentul de apartenenta al vinului).

La fel ca si omul care se modeleaza diferit in functie de ambientul in care creste si se dezvolta, vinul isi formeaza caracterul in functie de “locul in care a crescut”. Astfel, un vinificator care planteaza acelasi soi de struguri in doua loturi diferite, plantate identic, cules si vinificat la fel, ajunge sa aiba doua produse al caror gust este diferit,care au aromele semnificativ diferite.

Astfel, climatul din care provine vinul poate fi văzut la trei niveluri diferite, cunoscute sub numele de macroclimat, mezoclimat și microclimat. Acestea se combina pentru da vinului acel sentiment de apartenenta de care vorbeam mai sus. Microclimatul afectează mezoclimatul care la rândul său afectează microclimatul. Știu că poate suna puțin amețitor, dar aveti rabdare cu mine putin sa va explic.

Pe masura ce Pamantul s-a format asa cum il stim noi, a experimentat eruptii vulcanice, ere glaciare, modificari ale nivelului marilor si oceanelor, formarea munltilor si văilor.Unele văi erau odată oceane. Aceasta a determinat formarea multor tipuri de sol peste geografia planetei noastre. Vițele se dezvoltă într-o gamă largă de compoziții de sol. Unele dintre aceste soluri se desfășoară pe intinderi, cum ar fi terasamentul de calcar (macroclimat) din Burgundia, care influențează Pinot-ul și Chardonnay-ul din Côte-d’Or. Dar în această zonă există numeroase combinații diferite care interacționează cu calcarul, conferind fiecărei podgorii o personalitate specială (mezoclimat). În unele din aceste podgorii solurile pot fi diferite de la rând la rând, afectând viile în sine (microclimatul).

După cum puteți vedea ideea de terroir este simplă, dar în același timp destul de complexă. În final, totuși, este vorba despre fiecare vinificator care încearcă să-și exprime mediul natural pe care îl trăiesc vinurile sau vițele prin vinul pe care îl produc.

Sursa: vinepair.com, Wikipedia

Sursa foto: Pinterest