Publicat pe

Top 10 Blog-uri despre vin – sau ce citim si cum ne cultivam?

Vorbeam zilele trecute cu o persoana extrem de activa pe piata vinurilor din Romania, inca din 1991 si ne marturiseam unul altuia dezamagirea ca, desi apar din ce in ce mai multi pasionati de vin, in continuare piata romaneasca este dominata la nivel national de bautorii de bere si de consumatorii de bautura ieftina si de o calitate indoielnica.

Dar cum facem ca oamenii sa invete ce si cum sa consume, chiar daca nu detin un venit lunar considerabil pe care sa il investeasca in vinuri de calitate? Parerea lui este ca educatia vine de acasa, la masa de pranz/seara cand se aduna familia, copilul isi observa parintii care consuma produse de calitate si de mic va invata si sa asocieze vinul cu o anumita mancare si sa consume vin la masa.

Parerea mea este ca in prea putine familii se intampla asta si ca va fi foarte greu sa schimbi mentalitati la nivel national, familii care au deja un obicei de consum care nu contine vin.

Dar amandoi am fost de acord ca este important sa incerci, sa degusti si sa te informezi despre fiecare vin pe care il consumi.

Asa ca astazi vom incerca sa va aducem in atentie cateva bloguri clasificate de www.foodandwine.com drept cele mai bune in domeniu.

Vinography

Vinography.com

Alder Yarrow este un consultant high-tech și un vinificator “tocilar” din San Francisco , care administrează Vinography, probabil cel mai popular și mai cuprinzător blog de vinuri de pe Web. Ca mulți bloggeri, el este obsedat de ceea ce el numește a doua carieră. “În loc să mă uit la televizor, am blog,” spune el. “Cred că povestea despre un vin îi ajută să-l înlăture de pe piedestalul unde se afla, unde tot ce știm despre el este prețul”. În plus față de cronicile lui despre vin Vinography include recenziile sale despre restaurante. De exemplu, el se zbate cu salata de rață și gutui, cu ravioli – și, da, cu lista de vinuri – la Quince din San Francisco. De asemenea, oferă legături către articole din reviste, ziare și alte bloguri.

The Wine Importer

JoeDressner.com

Joe Dressner este co-proprietarul Louis / Dressner Selections, importator american de vin specializat in producatori mici, in special vinuri franceze, nume extrem de apreciate precum Bernard Baudry si Didier Barrouillet. Când nu călătorește lumea în scop de afaceri, el publică unul dintre cele mai puțin pretențioase bloguri.

Este înțelept și deschis, ca într-un post despre starea de degustare a vinului: “Vinul nu este un motor pentru egomanie, laudarosenie și auto-promovare. Toți cei mai buni” degustători “pe care îi știu sunt capabili să-și scufunde ego-ul și să înțeleagă ce este în sticlă”.

Blogul lui Jamie Goode

WineAnorak.com

Jamie Goode, un britanic, scrie pentru mai multe reviste de vinuri englezești bine cunoscute și administreaza site-ul Wine Anorak, care oferă articole excelente despre călătoriile pentru vin, vinificatori și degustări de vinuri. El își pastreaza scrierile mai neobisnuite pentru blogul său, în care este recunoscător cu privire la viața de zi cu zi a unui profesionist al vinului. “Am avut o crestere uriasa a numarului de probe care aterizeaza la usa lui  Goode. Nu este ca e ceva in neregula cu mostrele, mai degraba, problema este ca vei ajunge sa te concentrezi pe o populatie clandestina de vinuri – cea pe care oamenii bajbaie cu nerabdare”.

Blogul lui DrVino

DrVino.com

Dr. Vino, a.k.a. Tyler Colman, este într-adevăr doctor – și-a scris disertația pentru doctorat la Universitatea Northwestern despre economia politică a industriei vinicole din Franța și Statele Unite. După ce a predat știința politică timp de doi ani, s-a stabilit în scrierea și educarea vinului cu normă întreagă. Pe blogul său Colman explorează inteligent intersecția dintre vin, politică și afaceri. De exemplu, el a explicat recent – în termeni clari și convingători – cum cauza Costco în fața instanței federale din Seattle ar putea duce la o dezmembrare și mai mare a sistemului de distribuție a vinurilor pe trei niveluri, decât decizia recentă a Curții Supreme privind transportul interstatal de vin.

Veritas în Vino

AliceFeiring.com

Editorul de vinuri și călătorii pentru revista Time, Alice Feiring folosește blogul ei pentru a-și împărtăși gândurile despre tot, de la vinificația biodinamică până la imperecherea anumitor loturi in Burgundia. În declarația ei despre misiunea sa, scrie: “Il caut pe Leon Trotsky, Philip Roths, Chaucers și Edith Whartons din lumea vinului. Vreau ca vinurile mele să spună o poveste bună, vreau să spunaadevărul, chiar dacă ne certăm “.

VinoCibo.com

VinCibo.com

Deși Craig Camp, fost importator de vinuri italiene, s-a mutat recent din Italia în Oregon pentru un loc de muncă la Anne Amie Vineyards, el continuă să păstreze blogul cel mai profund și mai informat despre vinul italian. Este plin de profiluri utile de producători și de note de degustare, care citează etichete mai puțin cunoscute precum Fattoria Zerbina din Romagna. El scrie și despre restaurante, asemănătoare cu Boccondivino din Milano într-un muzeu, încheind vesel: “Îmi place arta”.

Degustarea vinului si Podgoriile din Franța

WineTerroirs.com

Fotograful francez Bertrand Celce călătorește pe traseele vinului țării sale și înregistrează întâlnirile sale atât în imagini vii, cât și într-o limbă engleza fragmentată cu vinificatorii pe care îi întâlnește pe drum. De exemplu, profilul Junko Arai, un importator de vin japonez care a început recent producția de vin în Loire, descrie eforturile sale de a obține statutul de denumire pentru produsele sale de îmbuteliere. Celce oferă, de asemenea, informații despre absolut orice, de la dopuri la cele mai bune baruri de vin din Paris, atât legendare (venerabila Caves Legrand) cât și vecinul(Le Verre à Pied).

 

Si cu voia dumneavoastra, incheiem aici topul celor de la Food&Wine si contribuim la acest top cu 3 bloguri care mie imi plac mult:

 

Berry Bros. & Rudd Wine Blog

BBR.com

Berry Bros. & Rudd comerciantul de bauturi infiintat in secolul XVII in Londra,  furnizor al familiei regale inca de pe vremea regelui George al III-lea, cu clienți istorici care ii includ pe lordul Byron, William Pitt cel Tânăr și Aga Khan.

Considerat cel mai bun blog din industria vinului in 2015, oferind știri și opinii de la Maeștrii de Vin și cei cu degetul pe pulsul lumii viticole, BBR beneficiaza de contributia unor somitati ai industriei, precum Simon Berry, Simon Field, Jasper Morris, Rebecca Lamont, etc

Jill Barth’s Blog

Castigator al celei mai inalte distinctii in 2016 pentru “Best writing” si “Best Overall wine blog”, Jill Barth este de fapt o scriitoare de nuvele de fictiune, care administreaza cu succes blogul L’occasion despre calatorii si mancare.

Scrie cu succes profile despre vinarii, hoteluri, restaurante, opiniile ei fiind scrise extrem de atragator pentru cititor.

Wine, food travel

Vindulge.com

Marea majoritate a blogerilor, desi unii dintre ei scriu articolele pe baza experientelor proprii, isi sustin postarile cu fotografii din baze de date, de pe net. Ei bine Wine Blog Awards premiaza si Blogul cu cele mai originale fotografii si video. In 2016 castigatoarea a fost Mary Cressler, care administreaza blogul Vindulge wine education, este somelier certificat la Court of Master Sommeliers, scriitor pentru Palate Press Online Wine Magazine, Food and wine contributor pentru Wine4.Me.

Si acum ca avem uneltele necesare, sa incepem sa ne construim o educatie in domeniul vinului. Spor la citit si la degustat!

 

Sursa: foodandwine.com

Sursa foto: Pinterest