Publicat pe

Ice Wine – ce este, cum se produce si cum se consuma?

Ice Wine este un vin special! Acest lucru se datoreaza modului in care au fost culesi strugurii, si mai ales momentului in care acestia au fos culesi.  Apa din struguri este inghetata dar zaharul si restul substantelor nu, ceea ce conduce la un strugure mult mai “concentrat” rezultand o cantitate mult mai mica de lichid dar cu o dulceata si tarie mult ridicate.

Primele atestari ale Ice Wine apar de pe vremea Imperiului Roman, cand se vorbea despre diverse soiuri de struguri ce nu se culegeau pana nu aparea primul inghet. Ulterior productia de Ice Wine a disparut pana in anul 1830. In Germania, datorita unei ierni timpurii si foarte friguroase, strugurii au ramas neculesi in vii si au fost lasati pentru a servii drept hrana pentru animale. Observand insa dulceata deosebita a strugurilor inghetati, fermierii i-au cules si i-au transformat in vin.

Ice Wine devine un tip de vin din ce in ce mai greu de realizat, mai ales din cauza incalzirii globale, ce impinge iernile din ce in ce mai tarziu si fac ca strugurii sa se coaca timpuriu.

Ice Wine de Purcari in oferta speciala,exclusiv la Rafinat.ro

Cel mai mare producator mondial de Ice Wine ramane Canada, si mai ales zona Niagara Peninsula, unde vanturile reci si iernile foarte friguroase au facut sa devina cel mai mare producator de Ice Winr din lume. In Japonia exista o mica productie de Ice Wine, rosu, ce este vandut numai la portile cramei.

In Europa, marii producatori sunt Germania, cu cele mai renumite si mai scumpe Ice Wine, Franta ( cu al sau Vin de Glace), dar si Romania si Moldova cu cateva sortimente.

In lumea cunoscatorilor, Ice Wine a starnit o disputa aprinsa legata de pastrarea spre invechire a acestuia. Unii sustin ca nivelul crescut de zahar din Ice Wine permite o pastrare pe timp indelungat, in timp ce altii sustin ca odata cu imbatranirea, isi pierde din prospetime si din aroma.

Dar mai bine sa nu ne lasam prinsi in aceasta disputa si sa il degustam asa cum se cuvine, impreuna branzeturi fine mai ales cu blue cheese, Roquefort sau Gorgonzola.