Publicat pe

Ce este Affogato?

Cu sufletul deschis marturisesc: sunt o dependenta iremediabila de dulce! Orice as face nu ma pot abtine. Si cum viata nu poate fi o cura de slabire permanenta sau o viata plina de restrictii, sa ne bucuram azi de ceva dulce.

Italienilor trebuie sa le multumim pentru multe: pizza, prosciutto, brânză de parmezan, practic orice sos de paste imaginabil, risotto, lasagna, tiramisu – si lista continuă! Dar italienii au mai multi asi în mânecă și este timpul să-i descoperim.

Care este ultimul pe lista deliciilor venite de la italieni? Affogato, cel mai nou desert-bautura.

Ca si cele mai bune delicii italiene, Affogato este o lectie de simplitate. În forma sa clasică, este căsătoria a două esențe delicioase: espresso și inghetata. Astfel, Affogato este soluția perfectă pentru dilema cafea sau dessert post-mâncare sau pentru scaderea glicemiei din mijlocul după-amiezii.

Cuvântul “Affogato” se traduce literalmente cu “înecat” în italiană, referindu-se la inghetata rece care este înecată de espresso fierbinte. Dar, în timp ce originea numelui este clară, originea desertului nu este atât de ușor de identificat. Dicționarul Merriam-Webster afișează prima utilizare cunoscută a cuvântului “affogato” în limba engleză în anul 1992, iar preparatul pare să fi câștigat popularitate si în S.U.A. Dar daca acesta a fost debutul preparatului pe piata americana, ultimii cinci ani au fost un boom, cu restaurante și cafenele mici, inspirate de italieni, care adăugau felul de mâncare la ofertele lor, fie în meniu, fie la cerere. Chiar și Starbucks a dezvăluit o serie de băuturi cu inspiratie Affogato  în vara anului trecut, la anumite restaurante.

La baza insa, Affogato-ul  perfect este menit să fie ușor și delicios, deci este mai puțin o rețetă si mai mult un stil de pregătire. În versiunea sa clasică, Affogato începe cu o singură bucată de înghețată de vanilie sau fior di latte într-un vas răcit sau castron mic. Scopul nu este acela ca espresso să topească imediat inghetata, dar să coboare pe margini și să  inunde partea de jos, asadar un pahar tinut la gheata in prealabil, ajută la realizarea acestui lucru. Doua shot-uri de esspresso (sau, în mod alternativ, o cafea foarte puternică făcută într-o presă franceză sau AeroPress) turnate direct peste inghetata și imediat servită.

In timp ce unii ar considera abaterea de la clasicul Affogato un sacrilegiu, cateodata merita sa faci o aroganta si sa incerci niste combinatii indraznete.

Pentru un Affogato plin de savoare incercati inlocuirea espresso-ului cu ulei de masline de calitate superioara – specialistii spun ca ar fi delicious, personal nici nu imi vine sa incerc.

Combinatiile acestea insa mi se par mult mai tentante: inlocuirea  espresso-ului cu un vin desert de Porto, PX Sherry, Marsala, or Recioto sau chiar amaro Fernet Branca sau Cardamaro. Sau pentru a imbraca desertul, incercati sa adaugati putine accente (dar putine, ca de la inceput am vorbit de simplitate) de fructe proaspete sau uscate sau citrice, migdale, fagure de miere sau biscotti.

Poate ca sunt eu mai clasica dar pefer varianta simpla care a facut din Affogato un desert in tendinte apreciat peste tot in lume.

Savurati!

Sursa: vinepair.com
Sursa foto: Pinterest

Si daca tot vorbim de Italia, iata o selectie de Vinuri si spumante