Publicat pe

Sa invatam sa citim eticheta – episodul 1

Multi dintre noi cumparam produse pentru ca le-am mai cumparat si credem in ele, pentru ca ne-au fost recomandate, pentru ca ne-a fost la indemana, pentru pret, ambalaj sau diverse alte motive. Dar putini dintre noi citim etichetele, indiferent de tipul de produs.

Astazi incepem un nou capitol, despre eticheta vinului, in incercarea de a descoperi ce sta ascuns acolo, poate aflam ceva ce nu stiam.

Cu totii am intalnit pe diversele etichete de vin initialele: IG, DOC, CMD, etc. Nu stiu cati au fost curiosi sa afle si ce inseamna respectivele initiale.

Ele sunt de fapt niste unelte de clasificare a vinurilor.

Vinurile se clasifica astfel:

  1. Vinuri propriu-zise sau liniștite;

– vin de masă;

– vin cu indicație geografică (IG) – contine alcool peste 10%

– vin cu denumire de origine controlată (DOC) – alcool > 11%

  • În funcție de stadiul de maturare a strugurilor și de caracteristicile lor calitative la cules ,vinurile DOC se clasifică astfel:
– vin cu denumire de origine controlată din struguri culeși la maturitate deplină (DOC-CMD) – din struguri cu continut in zaharuri de min. 196 g/l
– vin cu denumire de origine controlată din struguri culeși târziu (DOC-CT) – din struguri cu continut in zaharuri de min. 220 g/
– vin cu denumire de origine controlată din struguri culeși la înnobilarea boabelor (DOC-CIB) – din struguri cu continut in zaharuri de minimum 240 g/l, cu atac de “mucegai nobil” sau culesi la stafidirea boabelor
2. Vinuri speciale
– efervescente (cu conținut de dioxid de carbon:
– vin spumant (cu conținut de bioxid de carbon exclusiv endogen și presiune de minimum 3,5 bari).
3.  aromatizate:
– vin pelin;
– vermut;
4. nearomatizate:
– vin licoros;
– vin de tip oxidativ.

Vom reveni cu alte detalii pe care ni le ofera eticheta de vin.

Intre timp putem savura un vin de calitate superioara iar rafinat.ro este locul cel mai bun pentru a face o selectie de vinuri rafinate.

Sursa: wikipedia